Lasith Gayan Geetharathna

Rozhovor s naším novým šéfkuchařem Lasithem Gayanem Geetharathnou alias Chootim [Čůtym].

Šéfkuchař pro Srílanskou kuchyni Chooti u nás pracuje od 8.dubna. Hned začerstva jsme si pro něho nachystali několik zajímavých otázek o něm a jeho umění v kuchyni.

1. Kde jste se naučil vařit?

Doma. Od mala jsem pomáhal mámě při vaření a odkoukal hlavně používání koření, kterého je ve srílanské kuchyni hojně. Pak jsem se zdokonaloval v hotelu, ve kterém jsem pracoval u nás v Mataře už od 16 ti let. Úplně nové zkušenosti jsem posbíral jako kuchař v českých restauracích za posledních 5 let.

2. Jak dlouho bydlíte v Čechách a co vás sem přivedlo?

Za chvíli to bude 5 let. Přivedla mě sem moje manželka, která je Češka.

3. Co se Vám v Čechách nejvíce líbí?

Mám rád českou přírodu, jaké je tu ticho a čisto. U nás je bohužel všude mnoho odpadků a také hustější zalidnění, takže o to více hluku.

4. Máte raději Srílanskou kuchyni nebo Českou?

Určitě srílanskou. Z české kuchyně mám oblíbeno jen pár jídel jako třeba bramboráky, bramborový salát a taky mám rád české buchty a zákusky, hlavně makový závin. Použití máku ve srílanské kuchyni vůbec neznáme.

5. Jaké jsou specifické znaky Srílanské kuchyně?

Rýže, koření, kokosové mléko a ovoce. Národním jídlem je rice&curry (rýže a omáčka). Snídá se, obědvá i večeří. Druhů rýže máme stovky, rozlišné barvou, tvarem i chutí. Koření je od pradávna symbolem Srí Lanky, vyváží se do celého světa a má specifickou chuť a vůni danou klimatem. V žádném jídle nesmí chybět chilli (i několik druhů naráz). Srílanská kuchyně je jedna z nejpálivějších. Pro zjemnění se do každého curry používá čerstvé kokosové mléko a čerstvý kokos obecně je také základem našeho jídelníčku. Po pálivém jídle si rádi dáme něco sladkého a nejlepší je naše ovoce. Výběr je opravdu široký. Máme desítky druhů banánů, několik druhů manga, papáju, mučenky, ananas, mangostan, rambutan, dračí ovoce, quavu, anodu, hřebíčkovec, woodapple, beli, granátové jablko a tak dále a tak dále. Je ho opravdu spoustu 😊

6. Jaké dobroty pro nás chystáte?

Převážně srílanské curry, ale i jídla z jiných koutů Asie.

7. Jak vypadá váš pracovní den?

Vstávám před třetí, v práci jsem kolem čtvrté. Ránu je to trochu kvapík, aby bylo jídlo připravené včas. Po výdeji jídla si dělám přípravu na další den. Kolem půl druhé jdu domů.

8. Vaříte i doma, nebo tam necháváte volné pole pro Vaši manželku?

Doma vaří převážně moje žena a skoro výhradně srílanskou kuchyni. Umí ji skvěle.

9. Jaké hlavní suroviny nesmí chybět ve vaší kuchyni?

Karapincha (curry listy), chilli jak sušené, tak čerstvé, pandán, kurkuma, cibule, česnek, curry prášek (doma namíchaný), srílanská skořice, kardamom, kokosové mléko, červená čočka a rýže.

10. Jaké jídlo vaříte nejraději?

Dhal – curry z červené čočky. Jím ho každý den.

11. Máte nějaký oblíbený recept, který byste nám prozradil?

Zmiňovaný dhal.

Budete potřebovat:

  • 250g červené čočky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • malou cibuli, může být i červená, nakrájená na malé kostky
  • 10 ks curry listů (pokud neseženete čerstvé, v ochodech s kořením, můžou být i sušené)
  • 10 cm pandánu (dá se koupit ve vietnamských obchodech)
  • 1 chilli papričku čerstvou
  • půl lžičky sušených chilli vloček
  • 1 cm srílanské skořice rozlámaný na malé kousky
  • půl lžičky pískavice (řeckého sena vcelku)
  • 1 lžičku curry prášku (jakýkoliv)
  • půl lžičky kurkumy
  • 150 ml kokosového mléka
  • sůl
Čočku propereme a přidáme k ní všechny ingredience kromě kokosového mléka. Zalijeme vodu asi 2 cm nad okraj čočky. Pomalu vaříme. Těsně před tím, než je čočka hotová nebo voda již vyvařená, přidáme kokosové mléko. Ještě chvíli povaříme do zhoustnutí. Moc s čočkou nemíchejte, jinak se rozláme.

Dobrou chuť!

Děkujeme Chootimu za rozhovor a jeho ženě za pomoc s překladem.