Zdravé stravování
Ve spolupráci s odborníky z Kalorických Tabulek jsme připravili vyvážená jídla, která vám pomohou s plánováním denního příjmu energie. Naše pokrmy uzpůsobené podle menu KT jsou nyní dostupné přes QR kód v aplikaci Kalorické Tabulky.
- Jednoduchá volba pro ty, kteří chtějí zhubnout, být fit, nabrat svaly nebo se jen zdravě stravovat.
- Sami si zvolíte velikost porce (menší/větší) podle svých potřeb.
- Uvedená gramáž pokrmu v aplikaci odpovídá souhrnné hmotnosti všech surovin v syrovém stavu, nikoliv finální porci po tepelné úpravě.
- Stáhněte a nainstalujte si aplikaci Kalorické Tabulky.
- Vyplňte svůj profil – zadejte pohlaví, věk a výšku.
- Nastavení jídelníčku – vyberte typ aktivity.
- Zbytek už nechte na aplikaci, případně se poraďte s výživovým poradcem.
- Plánujte si jídla dopředu – ideálně večer na další den.
- Obědy – víte, co dostanete v práci? Pokud ano, super!
- Na začátku se zvažte a změřte – můžete si udělat i fotku. Uvidíte pokrok!
- Po měsíci se zkontrolutej:
Rozhovor s panem Tomášem Pětivokým, zakladatelem Kalorických Tabulek
1.Co Vás vedlo k založení KT?
Byla to snaha vyřešit vlastní problém. V určitém období jsem se naplno soustředil na práci a úplně přestal řešit, co jím, jestli se hýbu nebo jak se cítím. Výsledkem byla výrazná nadváha a s ní spojené zdravotní komplikace. Kalorické Tabulky vznikly jako nástroj, který mi měl pomoci dát můj životní styl zase do pořádku.
Největší problém je podle mě v nedůslednosti. Není potřeba vážit každé sousto na gram přesně, ale zapomínat na „drobnosti“ jako je kousek čokolády, sklenička vína nebo pár chipsů, může pozitivní změny zmařit. Mnozí si také upravují realitu a do aplikace zapisují menší množství, než ve skutečnosti snědli. Ale pokud se snažíte o změnu, má smysl být k sobě upřímný. Jinak podvádíte jen sami sebe.
3. Co říkáte na možnost vyváženého oběda přímo na pracovišti?
Je to naprosto zásadní. Když člověk nemá během dne kvalitní a vyvážené jídlo, těžko to pak dohání večer. Z dat, která máme, je jasně vidět, že lidé, kteří jedí rozumně přes den, zvládají lépe držet svůj celkový příjem živin pod kontrolou a cítí se pak lépe. Dobře složený oběd na pracovišti může být rozdílový moment dne.
4. Jak může pravidelná a kvalitní strava ovlivnit produktivitu a celkové zdraví zaměstnanců?
Nejsem odborník na výživu ani lékař, ale z vlastní zkušenosti a z toho, co pozoruji ve svém okolí, je ten dopad ohromný. Člověk, který se po obědě necítí unavený nebo zpomalený, je mnohem soustředěnější, rychleji reaguje a má více energie. Vyvážený jídelníček zkrátka podporuje mentální i fyzický výkon.
5. Co by podle Vás měly firmy dělat pro podporu zdravého stravování svých zaměstnanců?
Příkladem může být spolupráce Kalorických Tabulek s Isolit-Bravo, která ukazuje, jak může firma svým lidem nabídnout kvalitní jídlo přímo na pracovišti. Skvělou cestou jsou i workshopy s nutričními terapeuty pořádané zaměstnavatelem. I zaměstnanci, kteří se o výživu už zajímají, si z nich často odnesou nové poznatky, které jim pomohou být nejen produktivnější, ale i prožít delší život ve zdraví.
6. Co je Vaším „motorem“ a motivací?
Naší misí je: Pomáháme lidem jíst lépe a žít déle. A protože mám rád data, největší radost mi dělá, když vidím, kolik lidí Kalorické Tabulky každý den používá a jak tato čísla rostou. Aktuálně jich je každý den téměř 350 000. Je skvělé vědět, že Kalorické Tabulky pro tolik lidí mají smysl. A věřím, že během dvou až tří let můžeme tento počet minimálně zdvojnásobit a pomoci tak ještě většímu množství lidí změnit život k lepšímu.
